Statistika je zaskrbljujoča. Ne (p)ostanite del statistike.

Študije kažejo, da vsak evro, ki ga podjetja vložijo v skrb za varnost in zdravje pri delu svojih zaposlenih, povrne 2,2 evra. Izboljša se namreč učinkovitost, manj je odsotnosti z dela in plačil nadomestil za bolniški dopust, tovrstne naložbe pa spodbujajo tudi v evropski agenciji.

Če nimamo urejenega sistema za zagotavljanje varnega delovnega okolja in nadzora izvajanja varnostnih ukrepov v praksi, bistveno bolj tvegamo poškodbe na delovnem mestu in možnost delovnih nezgod.

Statistika pravi takole:

Vzroki za največ delovnih nesreč so najbolj banalne narave, kot je izguba nadzora, zdrs, spotik, padec…odškodnine, kazni in sankcije pa vrtoglave.

Dejstvo, da je v Sloveniji v enem letu bolniških dni za več kot 44.000 let je zaskrbljujoče. Hkrati pa nam da vedeti, da imamo ogromno prostora za izboljšave.

Glede na to, da se vsako leto izvrši manj inšpekcijskih nadzorov, to pomeni da je vsak posamezen nadzor bolj obsežen in kompleksen. Kljub manj nadzorom pa se drastično zvišuje število kršitev, v 8 letih se je skoraj podvojilo. Do tega prihaja, ker so zahteve državnih organov vedno strožje in kompleksnejše, povečuje se pa tudi njihovo število. Podjetja pa še vedno raje rešujejo posledice, kot pa vzroke za kršitve, kar vse skupaj še poslabšuje.

Vir: Revija Delo

Ogled celotnega članka: https://www.delo.si/dpc-zdravje/milijardna-skoda-zaradi-poskodb-pri-delu-in-zdravstvenih-okvar/